Jakie są cele warsztatów:
- ⇒ Promowanie zasad zdrowego żywienia i stylu życia.
⇒ Zapoznanie dzieci z wartościami odżywczymi produktów.
⇒ Podejmowanie działań służących kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci i rodziców.
⇒ Podejmowanie działań służących integracji dzieci.
⇒ Włączenie rodziców w życie placówki.
⇒ Przekazywanie bieżących informacji rodzicom o postępach i problemach dzieci.
⇒ Udzielanie wskazówek w zakresie prawidłowego odżywiania dla dzieci i rodziców.
⇒ Inicjowanie nawiązywania kontaktów grup rówieśniczych, dzieci z rodzicami i zachęcanie ich do wdrażania modelu zdrowego odżywiania w codziennym życiu.
⇒ Tworzenie partnerskiej atmosfery.
⇒ Realizowanie jednolitego systemu pracy z dziećmi oraz rodzicami regulującego zasady żywienia.
PRZEBIEG WARSZTATÓW:
1. Pogadanka żywieniowa, omówienie wpływu produktów na zdrowie, zaprezentowanie rekwizytów do przeprowadzenia zajęć.
2. Zgadywanka dla dzieci z utrwaleniem wiedzy przekazanej podczas wcześniejszej pogadanki.
3. Przedstawienie korzyści zdrowotnych spożywania omówionych produktów.
4. Zabawa utrwalająca przedstawione informacje.
5. Zakończenie warsztatu, wręczenie materiałów dla dzieci i rodziców.
Program edukacji żywieniowej:Nr 1 - Piramida zdrowego żywienia i stylu życia dzieci i młodzieży
Nr 2 - Warzywa i owoce – źródło cennych składników mineralnych i witamin
Nr 3 - Kasze, makarony i produkty pełnoziarniste – źródło cennego błonnika
Nr 4 - Mleko i jego przetwory – budujemy mocne kości
Nr 5 - Mięso, jaja, ryby, nasiona roślin strączkowych – cenne źródło białka budującego mięśnie
Nr 6 - Olej, orzechy – źródło tłuszczu w diecie
Nr 7 - Aktywność fizyczna – podstawa piramidy
Nr 8 - Budowanie nawyków stylu życia
Nr 9 - Warsztaty kulinarne dla dzieci wraz z podsumowaniem wszystkich spotkań z dietetykiem i wręczenie certyfikatów dzieciom.