Relacja z wydarzenia - Insulinooporność – podejście holistyczne


Wydarzenie składało się z trzech warsztatów: dietetycznego, psychologicznego oraz dotyczącego aktywności fizycznej. Każdy z warsztatów obejmował zarówno część teoretyczną, jak i praktyczną.
Zobacz relację i zdjęcia z wydarzenia

Warsztat dietetyczny
Wraz z dietetyk Joanną Róg miałam okazję poprowadzić warsztat dotyczący żywienia w insulinooporności. Była to okazja, aby obalić wiele mitów żywieniowych. Uczestnicy warsztatu mieli możliwość nie tylko nabyć wiedzę na temat jak prawidłowo komponować posiłki w insulinooporności, ale i nabytą wiedzę przełożyć w praktykę. Sama część praktyczna obejmowała ułożenie jadłospisu jakościowego, co wywołało spore zainteresowanie wśród uczestników i z pewnością będzie pomocne w prawidłowym bilansowaniu posiłków w życiu codziennym.

Podczas całego wydarzenia każdy z uczestników miał okazję skorzystać z bezpłatnego badania analizy składu ciała profesjonalnym sprzętem medycznym.

Warsztat dotyczący stresu
Stres – niestraszny już uczestnikom sobotnich warsztatów :) Paulina Wróbel-Knybel przedstawiła techniki radzenia sobie w różnych sytuacjach stresowych oraz sposoby poprawy komfortu życia i zdrowia psychicznego. Podczas warsztatów mieliśmy okazję poznać metody relaksacyjno-medytacyjne oraz przećwiczyć metodę treningu Jacobsona.

Warsztat dotyczący aktywności fizycznej
W naszym zamyśle chcieliśmy, aby sobotnie spotkanie oprócz przekazania wiedzy, obejmowało również aktywność fizyczną. Tak też podeszliśmy do ostatniego warsztatu. Podczas wspólnego treningu z Martą Sprawką mieliśmy okazję, aby zażyć trochę ruchu. Marta przedstawiła korzyści płynące z uprawiania aktywności fizycznej oraz optymalny rodzaj treningu, który będzie przyjemnością, a nie niechcianym obowiązkiem.

Konkurs z nagrodami
Jedną z dodatkowych atrakcji był quiz, gdzie do wygrania były upominki od partnerów wydarzenia m.in.: karnety na siłownię Fabryka Formy (Atrium Felicity Lublin), centrum fitness Do góry Puentami oraz indywidualne konsultacje dietetyczne z dietetyk Joanną Róg oraz ze mną :)

Partnerzy wydarzenia
Dorota Burakowska reprezentująca firmę Sanprobi przygotowała niespodzianki dla uczestników w postaci probiotyków i dodatkowo przybliżyła temat mikrobioty jelitowej.

Diagnostyka Laboratoria Medyczne wręczyła uczestnikom bony zniżkowe na wykonanie pakietu badań zawierających wskaźnik insulinooporności HOMA, TSH, FT3, FT4, Witamina D oraz selen.

OSM Krasnystaw oraz Primavika przekazały przepyszne produkty idealne do przygotowania posiłku dla osób z insulinoopornością i nie tylko. Podczas wydarzenia była również okazja do skosztowania zdrowych przekąsek od kolejnego regionalnego partnera – Ciacho bez cukru – Kawiarnia Lublin - słodycze bez cukru, glutenu, laktozy oraz wegańskie. Fabryka Formy (Lublin Felicity) przekazała wejściówki na siłownię oraz wcześniej wspomniane karnety (jako prezenty w quizie).

Podsumowanie
Wydarzenie śmiało można zaliczyć do udanych, wszyscy uczestnicy otrzymali materiały z podsumowaniem przedstawionych informacji oraz imienne certyfikaty. Nawiązując do minionego wydarzenia, już wkrótce udostępnię wpis nawiązujący do żywienia w insulinooporności. Zachęcam do śledzenia :)