Placki z siemienia lnianego (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Wartości odżywcze jednej porcji: Kcal: 305 / Białko: 14,4 g / Tłuszcz: 17,4 g / Węglowodany przyswajalne: 14,1 g / Błonnik:18,8 g
Składniki: Oliwa z oliwek - 10 g (1 x Łyżka)
Płatki drożdżowe - 10 g (1 x Łyżka)
Pieprz czarny ziarnisty - 5 g (5 x Sztuka)
Czosnek - 5 g (1 x Ząbek)
Otręby pszenne - 50 g (6.25 x Łyżka)
Woda niegazowana - 250 g (1 x Szklanka)
Len, nasiona - 70 g (14 x Łyżeczka)
Opis przygotowania: 1. Zalej len wodą i odstaw na 30 min.
2. Do namoczonych nasion lnu dodaj czosnek, otręby, płatki drożdżowe i pieprz. Całość zmiksuj.
3. Smaż placuszki na patelni (bardzo lekko posmarowanej oliwą) na najmniejszym ogniu przez długi czas pod przykryciem.
Zielona sałatka (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Wartości odżywcze jednej porcji: Kcal: 139 / Białko: 2,3 g / Tłuszcz: 10,9 g / Węglowodany przyswajalne: 6 g / Błonnik: 3,8 g
Składniki: Pieprz czarny ziarnisty - 4 g (4 x Sztuka)
Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
Sok cytrynowy - 12 g (2 x Łyżka)
Awokado - 140 g (1 x Sztuka)
Seler naciowy - 30 g (1 x Łodyga)
Opis przygotowania: 1. Wydrąż łyżeczką miąższ awokado i usuń pestkę i rozgnieć je widelcem na gładką masę. 2. Pomidor pokrój w bardzo drobną kostkę. 3. Seler naciowy pokrój w półkrążki, możesz wykorzystać również dodatek liści selera. 4. Wszystkie składniki wymieszaj, całość przypraw świeżo mielonym pieprzem i skrop sporą ilością soku z cytryny.
Placki podawaj z sałatką, całość skrapiając sokiem z cytryny. Smacznego!