Wegetariański gulasz z soczewicą i tofu




WEGETARIAŃSKI GULASZ Z SOCZEWICY I TOFU (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Wartości odżywcze jednej porcji: Kcal: 394,1 / Białko: 16,5 g / Tłuszcz: 9,9 g / Węglowodany przyswajalne: 58,2 g / Błonnik: 8,4 g

Składniki:

Pieprz czarny mielony - 5 g (5 x Szczypta)
Ryż biały - 100 g (6.67 x Łyżka)
Mielona papryka chili - 3 g (3 x Szczypta)
Papryka słodka (mielona, wędzona) - 5 g (1 x Łyżeczka)
Woda - 500 g (2 x Szklanka) Czosnek - 10 g (2 x Ząbek)
Tofu wędzone - 90 g (0.5 x Opakowanie)
Seler naciowy - 90 g (2 x Łodyga)
Oliwa z oliwek - 10 g (1 x Łyżka)
Pomidory z puszki (krojone) - 200 g (2 x Porcja)
Soczewica zielona - 40 g (3.33 x Łyżka)


Opis przygotowania:

1. Seler naciowy pokrój w półkrążki.

2. Oliwę rozgrzej na głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem. Dodaj pokrojonego selera i chwilę go podsmaż. Na patelnię wylej wodę, wysyp opłukaną soczewicę, ryż i chwilę gotuj.

3. Na patelnię dodaj pomidory z puszki.

4. Gdy ryż będzie miękki dodaj pokrojone w kostkę tofu i posiekany czosnek.

5. Dopraw przyprawami i posyp liśćmi selera.

Smacznego!


wegetariański gulasz