Wartości odżywcze jednej porcji: Kcal: 370.4 / Białko: 8.4 g / Tłuszcz: 8.4 g / Węglowodany przyswajalne: 58.7 g / Błonnik: 10.1 g
Składniki: Jogurt naturalny - 100 g (5 x Łyżka)
Banan - 120 g (1 x Sztuka)
Truskawki - 150 g (2.14 x Garść)
Nasiona chia - 15 g (3 x Łyżeczka)
Tapioka (granulat suchy) - 20 g (0.04 x Opakowanie)
Opis przygotowania:
Nasiona chia namocz co najmniej 3 godziny wcześniej przed przygotowywaniem puddingu.
W rondelku lub garnku z grubym dnem zagotuj wodę. Na gotującą się wodę wsyp tapiokę.
Zagotuj, przykryj i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut (drobne kuleczki tapioki).
W czasie gotowania co kilka minut pudding energicznie zamieszaj, aby nie przywierał do
dna i miał kremową konsystencję.
Tapioka jest ugotowana, gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste (w środku nie
będą już w ogóle białe).
Po ugotowaniu pudding ma mieć płynną, lejącą konsystencję.
Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj razem z namoczonymi nasionami chia i ugotowaną
tapioką.
Truskawki pokrój w kostkę lub rozgnieć widelcem, tak, aby były wyczuwalne grudki i
wymieszaj z jogurtem naturalnym.
W miseczce lub wysokiej szklance wylej na dno pudding i następnie truskawki z jogurtem
naturalnym.
Całość ozdób świeżymi truskawkami.
Jeśli chcesz, aby deser był słodszy, przygotuj również erytrol lub cukier i wymieszaj go z
puddingiem z warstwą z chia. Dodając 1 łyżkę cukru, deser zwiększy kaloryczność o 40
kcal.