Pudding z Tapioki i Chia z Owocami




PUDDING Z TAPIOKI I CHIA Z OWOCAMI

Wartości odżywcze jednej porcji: Kcal: 370.4 / Białko: 8.4 g / Tłuszcz: 8.4 g / Węglowodany przyswajalne: 58.7 g / Błonnik: 10.1 g

Składniki:
Jogurt naturalny - 100 g (5 x Łyżka)
Banan - 120 g (1 x Sztuka)
Truskawki - 150 g (2.14 x Garść)
Nasiona chia - 15 g (3 x Łyżeczka)
Tapioka (granulat suchy) - 20 g (0.04 x Opakowanie) 
Opis przygotowania:

Nasiona chia namocz co najmniej 3 godziny wcześniej przed przygotowywaniem puddingu.

W rondelku lub garnku z grubym dnem zagotuj wodę. Na gotującą się wodę wsyp tapiokę. Zagotuj, przykryj i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut (drobne kuleczki tapioki). W czasie gotowania co kilka minut pudding energicznie zamieszaj, aby nie przywierał do dna i miał kremową konsystencję. Tapioka jest ugotowana, gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste (w środku nie będą już w ogóle białe). Po ugotowaniu pudding ma mieć płynną, lejącą konsystencję.

Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj razem z namoczonymi nasionami chia i ugotowaną tapioką. Truskawki pokrój w kostkę lub rozgnieć widelcem, tak, aby były wyczuwalne grudki i wymieszaj z jogurtem naturalnym.

W miseczce lub wysokiej szklance wylej na dno pudding i następnie truskawki z jogurtem naturalnym.

Całość ozdób świeżymi truskawkami.

Jeśli chcesz, aby deser był słodszy, przygotuj również erytrol lub cukier i wymieszaj go z puddingiem z warstwą z chia. Dodając 1 łyżkę cukru, deser zwiększy kaloryczność o 40 kcal. 

Smacznego!

PUDDING Z TAPIOKI