Lato kochamy za bogaty sezon warzywno-owocowy, niestety na dużą część owoców i warzyw sezon już się skończył. Pomidory przestały smakować, jak te sierpniowe, a po truskawki sięgniemy co najwyżej te mrożone. Czym powinna się charakteryzować jesienno-zimowa dieta?

W sezonie jesienno-zimowym zadbaj, aby Twoja dieta była bogata w produkty z poniższej listy.
Szczególnie postaw na:
•
Gorące zupy z dużą ilością warzyw. Aby zupa jarzynowa mogła sycić, dodaj do niej nasiona roślin strączkowych np. soczewicę, fasolę lub ciecierzycę. Pamiętaj o dodatku do zupy produktu węglowodanowego np. w postaci ziemniaków, gruboziarnistych kasz, ryżu czy makaronu oraz dodatku białka w zależności od rodzaju zupy możesz użyć np. wspomnianych wcześniej nasion roślin strączkowych, jaj, serów, lub mięsa, jeśli zupa była przygotowywana na wywarze mięsnym.
• Na rozgrzanie wieczorową porą przygotuj
jaglankę lub owsiankę – na mleku lub wodzie z dodatkiem jogurtu naturalnego, owoców i orzechów.
•
Warzywa korzeniowe tj.
marchew, seler korzeniowy, buraki, chrzan. Świetnie sprawdzą się w postaci surówki lub jako dodatek do zup.
•
Warzywa cebulowe tj.
por, cebula, czosnek. Gama potraw, do których możesz użyć tych warzyw, jest bardzo szeroka, od past warzywnych, zup, sosów po różnego rodzaje falafele i pulpety.
- • Warzywa kapustne tj. kapusta biała, czerwona, włoska, kalafior i brokuł, brukselka. Przygotowuj surówki, zupy i warzywne dania główne na bazie tych warzyw.
Jeśli Twoje dziecko nie przepada za kremem z brokułów, spróbuj warzywo podać w innej formie np. w formie różyczek w daniu z makaronem lub jako dodatek do obiadu. Ekspozycja na dany produkt zwiększa prawdopodobieństwo spróbowania/ polubienia go. Proponuj, nie zmuszaj.
•
Imbir i kurkuma. Przygotuj wieczorem napar ze świeżo tartego korzenia imbiru, kurkumy i zielonej herbaty. Gwarantuje, że rozgrzeje nawet w najmroźniejszy dzień.
•
Nasiona roślin strączkowych. Są ogólnodostępne przez cały rok zarówno w zalewie, jak i w formie suchych nasion. Świetnie się sprawdzą jako zamiennik mięsa i dostarczą źródła białka oraz błonnika pokarmowego.
•
Kiszonki. W Polsce najchętniej sięgamy po kiszoną kapustę i ogórki. Te naturalne probiotyki pozytywnie wpływają na mikroflorę bakteryjną jelit. Ze względu na dużą ilość soli w produktach kiszonych nie należy podawać ich niemowlętom oraz ograniczyć ich podaż u osób z nadciśnieniem tętniczym.
•
Mrożonki. Są świetną alternatywą dla świeżych, niedostępnych zimą owoców czy warzyw. Są cennym źródłem witamin i składników mineralnych i możemy podawać je również niemowlętom na etapie rozszerzania diety.
•
Jabłka, gruszki. Sezon na nie trwa niemalże cały rok, są powszechnie dostępne i warto po nie sięgać.

Zadbaj o zimowy jadłospis, tak aby był źródłem witamin i składników mineralnych. Zwróć uwagę na jakość diety swojej i rodziny. Dbając o zdrowy styl życia, zmniejszasz ryzyko nieprzyjemnych infekcji. Nie ma potrzeby stosowania suplementów multiwitaminowych, wystarczy, że zbilansujesz swój jadłospis.